Jak pozbyć się moli spożywczych i odzieżowych?

Mole potrafią spędzić wielu osobom sen z powiek, mimo że na pozór są to niewielkie i nieszkodliwe stworzenia. Walka z nimi jest dość trudna, ponieważ mole potrafią rozmnażać się w bardzo szybkim tempie. Istnieją dwa rodzaje moli, które atakują zarówno naszą garderobę, jak i kuchnię. Niezależnie od tego, czy w naszym domu znajdują się mole spożywcze, czy też odzieżowe, warto wiedzieć, jak pozbyć się moli raz na zawsze oraz jakie środki odstraszające należy zastosować.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jaka jest różnica pomiędzy molami spożywczymi a ubraniowymi
  • skąd się biorą mole w kuchni
  • jak pozbyć się moli 
  • co na mole sprawdzi się najlepiej

Zobacz także: Wietrzenie szafy — porządki w szafie

Mole spożywcze a ubraniowe — czym się różnią?

Wyróżnić można przede wszystkim dwa rodzaje moli: odzieżowe oraz spożywcze. Szkodnik określany potocznie jako mól spożywczy, to tak naprawdę omacnica spichrzanka. Jest to niewielki owad, który żeruje w kuchni na produktach takich jak mąka, kasza czy cukier. Rozpiętość skrzydeł moli sięga do nawet 18mm, dlatego owady te bardzo często można zauważyć gołym okiem. Najczęściej dorosłe mole żyją około dwóch tygodni, jednak nie powinno stanowić to żadnego pocieszenia, bowiem mole w trakcie swojego życia składają około 170 sztuk jajeczek, z których po około 10 dniach wychodzą małe gąsieniczki. Oznacza to, że mole spożywcze rozmnażają się w zastraszającym tempie, co czyni te stworzenia niezwykle uciążliwymi i trudnymi do pozbycia się.
Drugi pojawiający się w domu gatunek moli, to mól włosienniczek, który potocznie określany jest jako mól odzieżowy. Mole odzieżowe mają nieco inne ubarwienie niż mole spożywcze. Są one również o kilka milimetrów mniejsze niż mole, które żerują w kuchni. Mole odzieżowe żywią się materiałami wykorzystywanymi do produkcji ubrań. Dorosłe mole odzieżowe żyją około miesiąca i przez ten czas potrafią znieść około 50 jaj.

Skąd biorą się mole w kuchni?

Wśród ludzi panuje przeświadczenie, że mole spożywcze pojawiają się głównie tam gdzie jest brudno, a żywność rozsypana jest po blacie lub podłodze. Niestety, problem ten może dotknąć każdego, nawet osoby które dbają o porządek i higienę w kuchni. Mole spożywcze najczęściej przynosi się ze sobą ze sklepu, dlatego robiąc zakupy warto zwrócić uwagę na to, czy przy produktach lub torebkach nie ma małych pajęczynek, które tworzone są przez larwy moli. Mole spożywcze mogą również przylecieć do nas od naszych sąsiadów, jednak taka sytuacja zdarza się stosunkowo rzadko. Jeśli zauważymy w naszej kuchni mole, należy zacząć działać błyskawicznie, ponieważ rozmnażają się one w zastraszającym tempie.

jak pozbyć się moli

Jak pozbyć się moli?

Wiele osób zastanawia się, co na mole może okazać się skuteczne oraz jakie środki zastosować, aby więcej nie musieć z nimi walczyć. Jeśli chodzi o mole spożywcze, najskuteczniejszym sposobem pozbycia się ich będą generalne porządki w kuchni. Należy wyrzucić wszystkie produkty, w których zalęgły się mole, a szafki umyć gorącą wodą z mydłem. Należy dokładnie wyczyścić wszystkie miejsca, ponieważ brak dokładności w tym przypadku może skutkować ponownym namnożeniem się szkodników.
Po przeprowadzeniu generalnych porządków i wyczyszczeniu szafek i szuflad, należy umieścić w nich środki odstraszające mole, które bez problemu można znaleźć w sklepach.

Zobacz także: Jak oszczędzać na opłatach za prąd?

Redakcja elitelook.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.